Украйна и Западът успяха да предотвратят ескалация от страна на Русия, заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е станало малко след като бе съобщено, че започва изтегляне на руски войски от района на границата с Украйна.

"Заедно с партньорите ни успяхме да възпрепятстваме всяка нова ескалация от страна на Русия", каза украинският външен министър.

По думите му обаче все още е твърде рано да се констатира истинско намаляване на напрежението в кризата, разтърсваща Европа от края на 2021 г.

"Ситуацията остава напрегната, но под контрол", отчете Кулеба ден след посещение в Киев на германския канцлер Олаф Шолц, който днес пристигна в Москва.

След седмици на напрежение Русия заяви тази сутрин, че започва да изтегля някои военни подразделения, разположени близо до границата с Украйна, обратно в гарнизоните им.

Западът се страхува от руска инвазия в Украйна. Русия винаги е отричала да има подобни намерения, но настоява да получи гаранции за своята сигурност, включително обещание, че Украйна никога няма да стане член на НАТО, отбелязва АФП.

Западът отхвърли това искане, но предложи в замяна преговори по други теми като контрола над оръжията, взаимни посещения за оглед на инфраструктурни обекти и дискусии по руските тревоги в областта на сигурността.