„Воюването не е нещо ново за мен – вече съм се сражавал в Донбас на 152-мм гаубица МСТА-Б. По време на боевете войниците от “Вагнер” ме посветиха като артилерист, така че сега ще продължа да защитавам Русия като част от противотанкова батарея “, каза депутатът от Държавната дума Виталий Милонов, коментирайки молбата си към Министерството на отбраната да му разреши да участва официално в битките.

Секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак заяви в петък, че е получил от четирима членове на "Единна Русия" - депутати от Държавната дума - искане да ги изпрати в зоната за специални операции като част от въоръжените сили на Руската федерация.

Това са заместник-председателят на комисията по отбрана Дмитрий Саблин и заместник-председателят на комисията по икономическа политика Сергей Сокол, както и ръководителят на комисията по здравеопазване на Държавната дума Дмитрий Хубезов, който изрази готовност да отиде в най-опасния сектор на на фронта, да работи като фелдшер и да“дърпа момчета от бойното поле". Молбите на депутатите-доброволци ще бъдат разгледани от Министерството на отбраната.

Четвъртият доброволец беше Виталий Милонов, заместник-председател на Комитета на Държавната дума за семейството, жените и децата. Той обясни решението си с желанието да бъде с "най-добрата част от нашия народ", която "разбива злия враг с оръжие в ръце".

„Ако сега не защитим нашата чест, свобода и достойнство, тогава Западът ще подготви за нашите деца съдбата на техните слуги, както Хитлер и неговият Европейски съюз - първо издание някога планираха“, каза Милонов, цитиран от сайта на “Единна Русия”.

Депутатът подчерта, че в Украйна „война на целия Запад се води срещу нас, нашето бъдеще, срещу нашите деца, тя придобива чертите на народна война“. Той също така каза, че вече е в Донбас, където се занимава с "хуманитарни и граждански въпроси, взаимодейства с местните жители и властите".

В интервю Виталий Милонов, заместник-председател на Комитета по въпросите на семейството, жените и децата на Държавната дума, разказа за своя боен опит и за това как трябва да бъдат наказани руските наборници, бягащи зад граница.

Виталий Валентинович, как семейството ви реагира на решението ви да служите на фронтовата линия?

Виталий Милонов: Близките реагираха съвсем нормално. Меко казано, не съм тук за първи път - сега съм бил в Горловка. От 2014 г. постоянно пътувам до Донбас, отдавна воювам като доброволец. От началото на спецоперацията май идвам за десети път, изгубих бройката.

Значи вече имате боен опит?

В. М.: Разбира се. Например, бях с бойците на ЧВК “Вагнер”, когато те освободиха Попасная и редица други градове. „Работил съм” като част от противотанкова артилерийска батарея на оръдие МТ-12 „Рапира“.

Между другото, още по-рано минах през своеобразно посвещение в артилеристи - също при вагнеровците, тогава бях пълнач на 152-мм гаубица МСТА-Б. Посвещението стана, след като потвърдиха, че нашият залп е унищожил украинската реактивната система за залпов изстрел „Град“.

Как виждате резултатите от спецоперацията?

В.М.: Оптималният резултат, разбира се, ще бъде освобождаването на Украйна от тази банда. Това е глобална цел – за мен лично и за цялата ни страна. А текущите задачи? Да продължим настъплението, да освободим нови територии, което се прави на нашия участък от фронта.

Колко ще помогне мобилизацията за това?

В. М.: Мобилизацията ще помогне да се разтоварят кадрови професионалисти, хора, които са способни и готови да донесат бойна полза на страната, - да ги освободи от по-„статични“ задачи, за които ще има достатъчно резервисти. Така че тези, които преминават в настъпление, да не се разсейват, например, като организират защита в тила. Това ще ни позволи да разпределим усилията си по-ефективно: професионалистите вървят напред, а поддържащите сили зад тях - на място.

Как се отнасяте към руснаците, които са решили да избегнат мобилизацията и да заминат в чужбина?

В. М.: Има някои руснаци, които са паникьори, сред тях винаги ще цари паника. Какво да правим с тях? Стоят на опашки на финландската граница, седят във “Внуково”, страхливо криейки лицата си в качулки. Такива хора трябва свободно да бъдат пуснати в чужбина, но да бъдат помолени да оставят руския си паспорт тук и след това, ако е възможно, никога да не се връщат.