Нито Индия, нито Китай ще помогнат на Русия, но с удоволствие ще купят ресурсите й евтино. Това заяви експертът от Международния център за отбрана и сигурност Игор Грецки в интервю за естонската телевизия ERR.ee, предава Актуално.

Той уточни, че след края на войната в Украйна системата на международните отношения и работата на ООН ще се променят драстично.

Анализаторът обърна внимание на посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер в Москва по-рано тази седмица. Тъй като европейските политици спряха да посещават руския президент, това бе единствената подобна визита в последно време. Но както самият канцлер веднага отбеляза, това не бе приятелско посещение.

Според Игор Грецки срещата на Нехамер и Путин бе много важна от гледна точка на това, че Австрия е доста труден играч на европейската сцена. Тя има особени отношения с Москва, коментира той, и припомни, че през 2018 г. при отравянето на Сергей Скрипал, Австрия бе една от малкото страни, които не показаха никаква солидарност с Великобритания.

Експерт обясни защо се е появил US военен самолет близо до крайцера "Москва", преди да потъне

А пет месеца по-късно австрийският външен министър Карин Кнайсъл танцува на сватбата си с Путин. Освен това само 10 дни преди руската инвазия в Украйна Карин Кнайсъл заяви, че Владимир Путин е бил абсолютно прав в речта си в Мюнхен.

Анализаторът подчерта, че сегашният канцлер Нехамер посети Москва след като вече беше посетил Киев. А цялата досегашна традиция на посещения на лидери на европейски правителства неизменно включваше първо визита в Москва и чак след това в Киев. Изключително редки бяха посещения като сегашното, при които визитата да започва от Украйна.

Канцлерът Нехамер координира своето посещение с Европейската комисия, с ключовите партньори на Украйна. На фона на многото доказателства, че Австрия е сред приоритетните страни за външнополитическото влияние на Москва, а според медийни публикации едва ли не дори е клон на руското разузнаване в Европа, това е много важен сигнал, каза експертът. 

Австрия от самото начало се противопоставяше на санкциите срещу Северен поток 2 и ембаргото за доставки на природен газ. Но сега, когато дойде следващата вълна от санкции, австрийският канцлер ще има минимум аргументи, за да им се противопостави, каза Игор Грецки. 

Другият труден играч - Турция

Според думите на австрийския канцлер Карл Нехамер Путин има доверие в преговорния формат между Украйна и Русия, който се проведе в Истанбул. Доколко обаче Турция ще успява да маневрира между Русия, Украйна и НАТО, в състава на който влиза?

Според Грецки Турция се държи много интересно на политическата сцена. Анкара не признава анексията на Крим и в този смисъл турският президент Ердоган демонстрира солидарност с Европа и НАТО. Но от друга страна Турция купува руски оръжия. И още един много важен момент - Турция строи АЕЦ Аккую с руски пари. Всъщност Турция, без да рискува нищо, ще увеличи енергийния си капацитет с 10% за сметка на Русия и руския бюджет.

Всички рискове са за Руската федерация, а ползите - за Турция, каза анализаторът. Това е и причината Ердоган да се държи много внимателно.

В същото време той е много критичен по отношение на политиката на Русия спрямо кримските татари и подкрепя Украйна, като я снабдява с оръжие. Създаден е въздушен мост за извършване на тези доставки. Така че позицията на Турция е достатъчно сложна и предпазлива, обусловена от икономическите й интереси.

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Според експерта твърденията, че до края на лятото ще има разширение на НАТО с включването на двете северни държави в него е преувеличено. Политическото решение за тяхното приемане безспорно вече е взето, но по думите му самото присъединяване ще отнеме много повече време. Същността на НАТО са преди всичко координираните операции в областта на отбраната и управлението на кризи.

Затова е необходимо да се синхронизират системите за защита на чувствителната информация. Националните законодателства на Швеция и Финландия трябва да бъдат приведени в съответствие с нормите на Вашингтонския договор.

Ген. Конашенков разкри какъв обект е бил поразен снощи в Киев и къде са ликвидирани 30 полски наемници

Освен това всички членове на алианса трябва да ратифицират протоколите, а повечето от страните членки в НАТО са парламентарни демокрации, следователно правителството често е формирано от не особено стабилни коалиции - в това отношение Грецки даде за пример България. Така че всичко това според неговата прогноза ще отнеме много повече време, но по всяка вероятност процесът ще приключи до края на следващата година. 

Дмитрий Медведев, който е член на Съвета за сигурност на Русия, вече обяви, че в Балтийско море ще бъдат разположени ядрени оръжия. Така че ядрената заплаха е налице, но като цяло правителствата и обществото на Швеция и Финландия вече са консолидирани около идеята за присъединяване към алианса. 

Вярно е, че има няколко депутати във финландския парламент, които твърдят, че 300 000-та им армия заедно с 800 000 резервисти са достатъчни, за да отблъснат Руската федерация, отбелязва Грецки. Но като цяло в момента в света няма по-добра гаранция за защита на териториалната цялост и суверенитет от НАТО.

Китай и Индия

Двете големи световни икономики Китай и Индия са готови да се възползват от ситуацията като купуват природните ресурси на Русия с отстъпка. Индия вече обяви, че е готова да доставя руски петрол с 25% отстъпка. Нито Китай, нито Индия ще подкрепят Русия и ще си развалят отношенията заради нея със САЩ - най-големия им търговски партньор.  

Ако Русия използва тактическо ядрено оръжие някъде в морето или в територии, отдалечени от населени места, тогава и Китай, и Индия ще се разграничат от нея, а Русия ще се окаже напълно изолирана.

Голямата руска офанзива в Донбас

Всички живеят в очакване на голяма руска офанзива в Донбас, подчерта Грецки.

Путин многократно е давал да се разбере, че няма да води никакви преговори. Повтаря се ситуацията от февруари 2015 г., когато Ангела Меркел се опита да постави Русия и Украйна на масата за преговори, добавя анализаторът. Но докато Путин не превзе тогава ключовите железопътни точки между Луганск и Донецк, вторият пакет от Минските споразумения не беше подписан.

Сега Путин разчита на шансовете си да спечели тази битка, за да спечели после и цялата война. Но по отношение на стратегията, Путин загуби, заключава експертът.

Украинският народ е изключително обединен, което далеч не може да се каже за руското общество. Международната общност също подкрепя Украйна. Виждаме и че руската армия като цяло не е готова да провежда настъпателни операции от мащаба на плановете на Путин.