В Сърбия може да се появят руски военни бази. Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко заяви, че Русия и Сърбия ще продължат тясното сътрудничество във военно-техническата сфера и подчерта необходимостта от разполагане на руски военни бази и съоръжения в Сърбия. 

Според руския дипломат разполагането на руски военни бази на територията на Сърбия е суверенен въпрос на тази европейска държава, да не говорим за факта, че Русия също е заинтересована от това.

Според Харченко в Сърбия вече има съвместен хуманитарен център и на фона на факта, че Сърбия е приятелска страна към Русия, Русия ще продължи да развива близки отношения с Белград.

„Що се отнася до съвместния хуманитарен център, той съществува и работи за реагиране при кризи в случай на хуманитарна катастрофа. Що се отнася до нашата помощ, на първо място това е икономиката. Разбира се, вземаме предвид икономическите аспекти. Сърбия е приятелска страна и Белград принципно отхвърля антируските санкции, но има и политически компонент в споразумението за доставки на газ на най-изгодна цена “, каза руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко.

Колко реалистично е създаването на руска военна база на територията на Сърбия, не е известно, но е очевидно, че страните от ЕС и НАТО активно ще пречат на това.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук