Руското министерство на отбраната съобщи днес, че първият ракетен полк с ракетните комплекси със стратегическо предназначение "Авангард" е застъпил на бойно дежурство, предаде Франс прес.


В съобщение на руското министерство на отбраната се казва, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е доложил на президента Владимир Путин, че в 10 ч. днес московско време на бойно дежурство е застъпил първият ракетен полк, въоръжен с новите ракетни комплекси със стратегическо предназначение и с хиперзвукови планиращи крилати бойни блокове "Авангард".

През декември миналата година руската армия каза, че първият полк с комплексите "Авангард" ще бъде разположен в Домбаровската ракетна дивизия в Оренбургска област в Урал, припомнят агенциите.

През март миналата година руският президент представи ново поколение руски ракети и ракетни комплекси, сред които и "Авангард", влязъл в експлоатация днес. Според Москва ракетите на комплекса имат скорост 20 маха, но могат да достигнат скорост от 27 маха, което е 27 пъти скоростта на звука и над 33 000 километра в час, припомня Франс прес. Ракетите могат да летят в плътните слоеве на атмосферата също така да сменят посоката и височината си и през март миналата година Путин каза, че те на практика са непобедими.

Путин сравни "Авангард", изпитани успешно през декември миналата година, със създаването на "първия изкуствен спътник на Земята". "Не мисля, че някоя друга страна ще разполага с подобно оръжие в идните години. А ние вече го имаме", каза Путин.

Руските власти уверяват, че този тип оръжие може да "пробие" който и да е от съществуващите сега противоракетни щитове.

Друго руско оръжие, също представяно от Путин като непобедимо - междуконтиненталната балистична ракета пето поколение "Сармат" - би трябвало да бъде доставена на руските сили през 2020 г. Сармат на практика няма ограничения по отношение на обсега и ще може да поразява цели, прекосявайки както Северния, така и Южния полюс, допълва Франс прес.

Сред другите оръжейни системи, които се разработват в Русия има подводен дрон с ядрено задвижване, хиперзвукови ракети, предназначени за руските изтребители, и тайнствен "боен лазер".

Новината за комплексите "Авангард" идва броени месеци, след като Русия и САЩ прекратиха участието си в двустранния договор за ракетите с малък и среден обсег, датиращ от Студената война. Бъдещето на друг двустранен договор за намаляване на ядрените арсенали на двете страни и изтичащ през 2021 г. все още е неясно, отбелязва Франс прес.

"Авангард" беше изпитан през декември миналата година от същата база, в която е въведен в експлоатация днес, припомня Асошиейтед прес. Тогава ракетите успешно поразиха мишена в Камчатка на 6000 километра от мястото на изстрелване.
САЩ обмислят нови отбранителни стратегии, за да се противопоставят на хиперзвуковите оръжия, разработени от Русия, но също и на такива, разработвани от Китай. Пентагонът освен това в последните няколко години работи по създаването на хиперзвукови оръжия. През август американският министър на отбраната Марк Еспър каза, че според него вероятно е въпрос на няколко години, преди САЩ да се сдобият с подобно оръжие.
Франс прес припомня, че тази година руските въоръжени сили имаха и няколко инцидента, като най-големият сред тях беше взрив на 8 август, при който загинаха осем души по време на изпитание на нови оръжия. Според експерти тогава е била изпитвана крилата ракета "Буревестник" с неограничен обсег.