Русия за пореден път предупреждава, че доставките на западни оръжия за Украйна могат да доведат до ескалация на войната до все още "невиждани нива". Посланикът на Русия в Обединеното кралство Андрей Келин заявява, че страната му разполага с "огромни ресурси" и всъщност все още е преминала към "много сериозни действия".

Изявлението на Келин е в интервю за Би Би Си, от което беше излъчен само фрагмент. Цялото интервю ще бъде пуснато в британската медия по-късно.

Това изявление се прави въпреки факта, че боевете продължават повече от година и има множество доказателства за руски военни престъпления. В интервю с журналистката Лаура Кунсберг, вместо да отговори на въпрос за поведението на Русия, Келин даде да се разбере, че въпросът го е обидил. Посланикът също така предупреди, че войната може да премине в "ново измерение".

Твърдейки, че Москва "все още не е започнала да действа сериозно", той заяви, че "Русия е 16 пъти по-голяма от Украйна" и "Ние разполагаме с огромни ресурси". Продължителността на конфликта, каза той, "зависи от усилията за ескалация на войната, които полагат страните от НАТО, и особено, конкретно, Великобритания".

"Разбира се, рано или късно тази ескалация може да премине в ново измерение, от което нито се нуждаем, нито искаме. Можем да се помирим още утре", заявява Келин.

Коментарът на посланика идва ден след интервюто на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, който заяви, че страната му може скоро да започне контраофанзива.

Изявлението на руския посланик, че Москва разполага с "огромни ресурси", обаче не е подкрепено от многобройните доклади, че руската армия е зле оборудвана и не е адекватно обучена, коментира Би Би Си в откъса от интервюто, която публикува тази сутрин. 

За проблемите говори и основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, и въпреки че е един от най-верните поддръжници на Владимир Путин, той все по-често критикува режима, а през последните дни заяви, че "можем да загубим Русия", ако войната продължи без допълнителни ресурси.

Отричането на реалната ситуация на фронта от страна на Келин е съпроводено с повтарянето на тезите на Руската федерация и аргументите за нахлуването й в Украйна, което посланикът упорито нарича "специална военна операция".

Интервюто с него се проведе в резиденцията му, където гостите се посрещат на позлатени столове, а кафето се сервира от персонал с бели ръкавици.

Посланикът се опита да обвини Украйна в провокиране на конфликт. Руският президент Владимир Путин, както и неговият посланик, продължават да твърдят, че през 2014 г. в Украйна е бил установен "неонацистки режим", който се стреми към ядрено оръжие, поради което Русия не е имала друг избор, освен да нахлуе на нейна територия.

Посланикът отказва да признае реалността, и когато става въпрос за поведението на руските военни по време на конфликта. В отговор на фактите от официалния доклад на ООН за широко разпространените престъпления, изтезания, изнасилвания и принудително депортиране на деца, той заяви, че украинските сили също са извършили престъпления срещу цивилното население.

Действително има доказателства за малък брой нарушения на правата на човека от страна на украинските сили. Мащабът на руските нарушения обаче е много по-широк, добре документиран и недвусмислен.

Помолен да коментира факта, че Русия лъже, отричайки явното насилие, посланикът заяви, че този въпрос е обиден. А на въпрос за последния удар по Днепър, който засегна медицинско заведение, посланикът заявява, че стрелбата в Луганск и Донецк продължава ежедневно вече девет години, а западните медии игнорират действията на украинските сили.

Коментарът на посланика, че войната все още не е станала "сериозна", противоречи на трагичния опит на милиони украинци, чийто живот напълно преобърна, а и на тъжния опит на толкова много руснаци. Но тъй като Украйна планира контраофанзива, а Русия не показва признаци, че е готова да отстъпи, войната наистина може да стане още по-сериозна, заключава BBC.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук