Стотици поляци се стекоха пред тленните останки на убития кмет на Гданск Павел Адамович. Той почина от раните си, след като бе намушкан с нож на трибуната на благотворително събитие на 13 януари.
 
Огромно пламтящо сърце бе оформено от свещи пред музея на движението "Солидарност", помогнало за свалянето на комунизма в Полша. Въпреки ледения вятър много хора се наредиха на опашка, за да отдадат последна почит на Павел Адамович. По данни на полицията са се стекли около 2500 души.

Нещо невиждано се случи по улиците на Гданск и цяла Полша след зверското убийство на кмета Адамович (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Полският пристанищен град Гданск бе разтърсен от убийството на Адамович, който бе намушкан в неделя вечерта по време на благотворително събитие и почина часове по-късно. Полицията задържа най-малко 10 души през последните дни заради призиви в социалните медии към убийство и прояви на агресия, отправени след смъртта на кмета.

Адамович бе критик на управляващата партия "Право и справедливост" и антиимиграционната ѝ политика. Той беше един от 11-те полски кметове, на които бяха издадени фалшиви смъртни актове от крайнодясна групировка през 2017 г., след като подписаха декларация, че ще приемат бежанци противно на правителствената антимигрантска политика.
 


Трагично! Зверски наръганият кмет на Гданск умря в мъки