Президентът на Грузия Михаил Саакашвили в телевизионно обръщение призова Русия да започне преговори за предотвратяване на „окончателен разрив” между двете страни, предаде РИА Новости, позовавайки се на Франс прес.
„Ние искаме незабавен отвод (на руските) окупационни сили. След това дайте да помислим, да обсъдим, по какъв начин можем да избегнем окончателен разрив в отношенията между нашите две страни”, цитира агенцията думите на  Саакашвили. Грузинският президент за пореден път заяви, че неговата страна „никога няма да се признае за победена” и няма да допусне загуба дори и на малка част от своята територия. 

По данни на руската страна, жертвите на бойните действия, започнати от Грузия в Южна Осетия на 8 август с обстрела на столицата на непризнатата република Цхинвали, са около 1 600 души. Русия е изпратила в Южна Осетия около 10 000 военнослужещи и военна техника. Руската операция "по принуждаване на Грузия към мир" завърши на 12 август. Президентът на Русия Дмитрий Медведев обяви, че на 18 август страната му започва извеждането на войските си от региона. /БЛИЦ