“Македонците обичат само някои чужденци – посланици, автори, колумнисти /това са както журналисти, така и изтъкнати личности, чието лично или професионално мнение формира общественото мнение – бел.ред./ и посетители, които им казват колко велики и прекрасни са македонците, колко съвършена е тяхната страна, колко македонците имат право да се чувстват ощетени и обидени, колко са непогрешими и безукорни техните обичаи, традиции и начинът им на мислене и че накрая всичко ще приключи добре. Македонците страстно приемат тези фалшиви приятели, които им казват това, което те искат да чуят”.
Така започва материал на Сам Вакнин, публикуван в македонския вестник "Нова Македония" под заглавие “Когато на македонците им казват това, което те искат да чуят”.
“Македонците мразят определени чужденци – посланици, автори, колумнисти и посетители, които им казват колко македонците не са прави, колко несъвършена е тяхната страна, колко контрапродуктивно е да се таи омраза, което разпространява ксенофобска параноя, колко несъответстващи на модерния живот са техните обичаи, традиции, начин на мислене и че, ако не се пробудят и не реформират себе си и своите нефункциониращи институции, македонският експеримент може да се окаже лош и да продължи кратко. Македонците мразят, презират и заплашват тези истински приятели, които ги изправят очи в очи с истината. Те се съмняват в техните мотиви и създават безсмислени конспиративни теории, за да обяснят тяхното замесване в държавните работи.
Аз съм истински приятел на Македония и на македонците. Жена ми е македонка. Посветих много години от живота си, за да изнасям лекции и да пиша в тази страна. Никога не съм взимал пари за работата си тук. Моите материали в “Нова Македония”, “Фокус” и “Капитал” са безплатни. Моите лекции и семинари са безплатни. Безплатни са консултантските услуги, които предлагам. Със сериозен риск за собствената си сигурност допринесох за кариерата на Никола Груевски във всички нейни важни фази. Съдейки по изборните резултати и анкетите повечето македонци по всичко изглежда смятат Груевски за единственото добро нещо, което й се е случило на Македония след нейната независимост.
В известен смисъл аз съм по-голям македонски патриот от повечето македонци. Но аз съм истински, а не фалшив приятел. Никога няма да кажа на македонците това, което те искат да чуят. Дължа истината на македонците /така, както аз я виждам/, цялата истина и нищо друго освен истината.
Както всички знаем обаче, истината е застрашителна за интересите на много групи в Македония. Самоназначените елити, които се обогатяват за сметка на народа, не искат македонците да знаят истината. Хората като мен, които разкриват техните лъжи, незнаене и уйдурми, представляват заплаха. Затова те отвръщат на удара чрез разпространяване на грозни слухове и лъжи, както и чрез лепенето на етикети върху онези, които говорят и търсят истината, като предатели”, пише още в материала.
“Става въпрос за свободата на словото на македонците и тяхната способност да различават истинските си приятели от онези, които се преструват, че са техни приятели, за да напредват дипломатическите им кариери или да богатеят”, заключава авторът, който между другото споменава за доктората си в Мичиган. /БЛИЦ