Българката, която бе убита от внука си в Мадрид, е предчувствала смъртта си и е молела близките си за помощ. Това разкри пред БЛИЦ нейният братовчед - художникът Папа Жан. 

"Преди 20 дни ми се обажда, беше ужасно уплашена, Много плачеше, искаше да отида да й помогна", разказа той.

По думите му Ценка е била убита по особено жесток начин. Внукът Момчил я нападнал в кухнята. Рязал вените на ръцете й, след което я пробол и няколко пъти с нож във врата. Починала е от кръвозагуба.

30-годишният мъж е имал психични проблеми, разкрива Папа Жан. Преди да замине при баба си в Испания, той е настаняван на няколко пъти в различни психиатрични заведения. Бил агресивен, имал и суицидни мисли. Семейството е белязано и от друга трагедия - преди две години бащата на младежа се обесва. 

"След този случай бабата на момчето го взе при себе си в Испания, то замина с майка си при нея. Но и там започна да прави бели, заплашваше, буйстваше, на няколко пъти преби Ценка.

Тогава тя се принуди да подаде сигнал до властите и го въдвориха в психиатрия в Мадрид. Стоя там една седмица и го пуснаха, това е било преди по-малко от месец. Ще съдим психиатрията, ако го бяха излекували, ако не го бяха пускали, Ценка още щеше да е жива", казва Папа Жан. 

Убитата българка живеела от дълги години в Испания. Работела като готвачка в заведения, припечелвала допълнително и от чистене на къщи. 

Внукът е задържан от полицията в Мадрид. 

По желание на близките след приключване на разследването убитата жена ще бъде кремирана. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!