САЩ дават 60 дни на Русия да изпълни ядрен договор за ракетите със среден обсег, който Вашингтон заплашва да напусне. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео на пресконференция в Брюкселслед срещата на НАТО, съобщават световните агенции.

На срещата САЩ успели да убедят НАТО, че Русия е нарушила ядрения договор от 1987 г. Вчера шефът на разузнавателните служби на САЩ Даниел Коутс е разказал американската версия за нарушенията на Русия.

Изпитанията в Русия на ракетата 9М729, която може да носи ядрена и конвенционална бойна глава, са завършени през 2015 г. В началото при изпитанието на ракетата е използвана стационарна пускова установка с обсег на действие 500 километра, което е позволено от договора, ако ракетата е с морско и въздушно базиране. Впоследствие ракетата е изпитана с мобилна пускова установка в рамките на 500 километра.

Вашингтон призовава Русия да се върне към изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег в рамките на два месеца. Ако до 60 дни Русия не започне да изпълнява договора, "САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег", предупреди Помпео.
В рамките на 60 дни САЩ няма да произвеждат и да изпитват ракети, попадащи под този договор, добави той. 

По думите му Русия може да спаси договора, ако признае нарушенията и поднови изпълнението му. Ние високо оценяваме подкрепата на страните членки на НАТО, отбеляза топ дипломатът на САЩ.

На 20 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че страната ще напусне договора, тъй като Русия го нарушава, а и много страни, на първо място Китай, не участват в този договор. Според Москва това е изключително опасна стъпка. Вашингтон е критикуван от Пекин и Берлин. 

Официалният представител на МВнР на Русия Захарова, коментирайки думите на Помпео, подчерта, че Москва спазва стриктно споразумението и това е известно на Вашингтон. 

Зам.-председателя на комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Владимир Джабаров обяви, че Русия вече е предала на САЩ всички документи, потвърждаващи, че Москва изпълнява договора, а обвиненията са неоснователни.  

"Ще отговорим огледално: ако САЩ излязат от договора за ликвидирането на ракетите със среден обсег и започнат да разполагат ракети със среден и малък обсег в Европа, Русия ще увеличи броя на тези ракети на европейската част от територията си", добави Джабаров.

Руският външен министър Сергей Лавров тези дни посочи, че Москва също има въпроси към САЩ относно договора. Например, Москва отбелязва, че Съединените щати разполагат на суша - във военни бази в Румъния и в Полша - установки, способни да изстрелват крилати ракети "Томахоук", което е забранено от договора.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ