Администрацията на президента Тръмп обмисля значително разширяване на военното присъствие на САЩ в Близкия изток, включително още десетки кораби и други военно оборудване, както и допълнително още 14 000 войници като противодействие на Иран, заявиха американски представители, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".
 
Подобно разгръщане може да удвои броя на американските военнослужещи, изпратени в региона от началото на струпване на войски през май. Очаква се президентът Доналд Тръмп да вземе решение за новото увеличено военно присъствие още този месец, заявиха американските представители.
 
Изправен пред президентски избори догодина, Доналд Тръмп отдавна се стреми да изтегли американски войски от чужбина и да избегне нови конфликти. Но по отношение на Иран - и отчасти по желание на Израел - той е убеден в необходимостта да се противопостави на заплахата, която представлява Техеран според неговите съветници, посочиха източниците на "Уолстрийт джърнъл". 

Той обаче може и да одобри по-малко допълнително военно разполагане в региона на Близкия изток, отбеляза един от цитираните американски служители.
 
Сред американските военни и други административни служители нараства опасението, че евентуално нападение срещу интересите и военните сили на САЩ може да остави Вашингтон с малко възможности в региона.

Изпращането на допълнителни военни ресурси в региона ще представлява по-достоверно възпиращо средство пред Техеран, който е обвинен в серия от атаки, включително септемврийските въздушни удари по петролни съоръжения в Саудитска Арабия. До ден днешен обаче Иран отрече да е участвал в това нападение.
 
Новото разполагане на военни сили на САЩ също така е замислено като възпиращо средство срещу евентуално отмъщение от страна на Иран за наложените санкции в рамките на американската кампания за оказване на икономически натиск. Някои от служителите в Белия дом обаче се притесняват, че добавянето на повече военен ресурс би могло да предизвика друга атака или да изложи региона на Близкия изток на риск от опасен и непредсказуем конфликт.