САЩ планират да извършат няколко кибератаки в рамките на три седмици срещу руски системи, свързани с властите, предават световните осведомителни агенции.

Според неназованите източници през следващите три седмици САЩ ще предприемат "тайни контраудари", за които ще стане известно на Владимир Путин, руското разузнаване и военните, но не и на външния свят.

Както се отбелязва, освен кибератаките, САЩ планират да наложат икономически санкции срещу Москва в отговор на руски хакерски атаки.
Освен това президентът на САЩ Джо Байдън може да подпише указ за засилване на защитата на правителствените системи на фона на кибератаките.

В началото на януари Агенция за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата на САЩ (CISA) публикува съвместно изявление с ФБР и редица други американски структури, съгласно което Русия стои зад мащабната кибератака срещу клиентите на фирмата за компютърна сигурност SolarWinds.

По-специално бяха атакувани правителствени ведомства на САЩ. Вашингтон предположи, че целта на тези действия е да се получат разузнавателни данни. По-късно обаче американците обявиха, че организаторите на атаката не са получили достъп до чувствителна информация.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че администрацията е готова да използва различни методи във връзка с кибератаката. По думите му това трябва да бъдат "не просто санкции" - американската страна е готова да използва "видими и невидими" инструменти.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано заяви, че Москва не била замесена в кибератаки. Говорителят на руското външно министерство също нарече обвиненията на Вашингтон необосновани.