Изтребители от САЩ и Канада прихванаха два руски бомбардировача край бреговете на Аляска, пише The Hill, като се позовава на заявление на Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка.

Както подчерта агенцията, и двата самолета останаха в международното въздушно пространство и не нарушиха границите на други държави, пише pogled.info.

В четвъртък американски и канадски изтребители прехванаха два руски бомбардировача край бреговете на Аляска, съобщава The Hill, позовавайки се на изявление на Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (NORAD).

Както уточнява изданието, два американски изтребителя F-22 и два канадски CF-18 се приближиха до два бомбардировача Ту-95 „Мечка“, способни да носят ядрени оръжия на борда, след като руските самолети преминаха зоната за разпознаване на ПВО в Аляска и Канада на 300 км от брега на Аляска.

Според обединеното командване и двата бомбардировача са останали в международното въздушно пространство, без да нарушават границата на суверенната територия на САЩ или Канада.

Американският вестник припомня, че полетите на руски бомбардировачи бяха възобновени през 2007 г., след решението на Москва да увеличи военния си потенциал.

Пентагонът смята, че с подобни полети Русия се опитва да демонстрира военната си сила пред противниците и да се подготви за евентуални конфликти. Преди седмица NORAD идентифицира два руски самолета за борба с подводници в същия район.

Още по-рано, през май, американските изтребители трябваше два пъти да се приближават до самолети от Русия в зоната за разпознаване на ПВО в Аляска за два дни.

В същото време изданието отбелязва, че САЩ също извършват подобни полети в международното въздушно пространство близо до границите на Русия.

Така през юни руските изтребители за три часа три пъти прихванаха американски самолет над Средиземно море. Шестият флот на САЩ нарече второто прехващане „опасно“, защото руският самолет „направи високоскоростен проход директно пред самолета на мисията, което изложи на риск пилотите и екипаж“.

Руските военни оспорват тази оценка на техните действия.