Посланик на САЩ в Сърбия Кристофър Хил днес той оцени, че въпросът е дали САЩ могат да разглеждат косовския премиер Албин Курти като партньор и добави, че "не помни толкова дълбоки разделения между Прищина и Вашингтон", пише slobodenpecat.mk.

В интервю за Гласът на Америка Хил каза, че Сърбия е конструктивен партньор в процеса на настоящата криза в Косово, но се очаква да признае косовските документи и да не пречи на Прищина да се присъедини към международни организации.

Американският посланик за ситуацията в Косово каза, че САЩ имат проблем с Курти.

„Струва ми се, че имаме някои много фундаментални проблеми с него дали можем да разчитаме на него като партньор. Но ще оставя това решение на нашето посолство в Прищина, каза Хил и добави, че успокояването на напрежението е от съществено значение.

Според него има "деескалация, разбира се от сръбска страна, а очакванията на ЕС и САЩ са Косово да направи крачка в тази посока". Той смята, че е важно специалните полицаи да се изтеглят от общинските сгради в северно Косово, а кметовете да напуснат тези сгради.

„Малко по-трудният въпрос е дали можете да имате нови избори. От сръбска страна беше ясно заявено, че създаването на Общността на общините със сръбско мнозинство (ZSO), което все още е проблем за Курти, е важно. Защото всички останали разбират, че е необходимо“, добави американският посланик в Белград.

Хил каза, че Съединените щати смятат сръбския президент Александър Вучич за добър партньор.

- Разчитаме на него като на добър партньор, той и неговото правителство са добри партньори в този процес. И се надяваме да продължи. Искаме той да направи всичко възможно за деескалация на ситуацията и виждаме, че то вече се прилага.Това е много положително, каза американският посланик.

По думите му има разбирателство с властите в Сърбия как да вървим напред, да правим нещата заедно.

- Надявам се, че хората в Сърбия ще разберат, че искаме да си сътрудничим много повече политически, икономически, в областта на сигурността... Ние сме много заинтересовани от подобряване на отношенията със Сърбия, поне толкова, колкото хората и правителството в Сърбия се интересува от това. Чувстваме, че Сърбия става все по-добър партньор за нас, добави Хил

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук