Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха днес да превземат сградите на местната власт, където албанските кметове влязоха миналата седмица с помощта на полицията, съобщи Асошиейтед прес.

Косовската полиция и ръководените от НАТО сили КейФОР бяха забелязани да защитават сградата на общината в Звечан, една от четирите общини, които проведоха предсрочни избори миналия месец, бойкотирани от етническите сърби. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха избрани на кметски постове и като общински съветници, съобщава БТА. 

Над десет сърби и петима косовски полицаи бяха ранени при сблъсъци миналия петък, а сръбските войски на границата с Косово бяха поставени в повишена бойна готовност.

Етническите сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избраните етнически албанци да влязат в общинските сгради. Косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

Сръбска листа и гражданите, които са се насъбрали пред сградата на община Звечан настояват новоизбраният албански кмет да не влиза в сградата на общината, а специалните части на косовската полиция веднага да се изтеглят, съобщава в. "Политика". Тези искания са били изнесени от представители на Сръбска листа в разговор с представители на косовската полиция и КейФОР в Звечан.

Пред сградата на община Звечан, както и в Зубин поток и Лепосавич присъстват мощни сили на косовската полиция и на специалната полиция, а така също и представители на КейФОР в пълно бойно снаряжение, отбелязват сръбските медии.

Косовската полиция съобщи за медиите, че е овладяла ситуацията с протестите на косовските сърби в северната част на Косово, но заяви, че протестиращите проявяват насилие, съобщи вестник „Коха диторе“.

В съобщението си косовската полиция допълни, че протестите се провеждат в градовете Лепосавич, Зубин поток и Звечан, като събралите се хора пред сградата на общината в Звечан са се опитали да разбият полицейския кордон, за да влязат насилствено в нея. По информация на полицията те са използвали сълзотворен газ, за да пробият кордона, което е предизвикало полицията да предприеме законни мерки, в случая – спрей, за да възпре протестиращите и да постави ситуацията под контрол. 

„Задълженията на полицията по опазването на обществените ред и сигурност, осигуряването на безопасност на гражданите, свободата на движение, както и предприемането на полицейски мерки съобразно обстановката и развитията в северната част на страната (Косово), ще продължават да бъдат сред основните цели и задачи на Косовската полиция. Днес в северната част на страната е обявено провеждането на протести/събирания и следователно в тази връзка Косовската полиция, като признава правото на публични събирания чрез мирен протест (…), се грижи за поддържане на обществения ред и мир, както и на задълженията, определени съгласно Конституцията на Република Косово и действащото законодателство“, се казва в съобщението на полицията.

Косовската полиция информира, че протестите до сградите на северните косовски общини продължават и призова гражданите да бъдат внимателни, да протестират мирно и „да не стават жертва на възможни провокации, от каквото и естество да са те“.

Междувременно министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич оцени, че ситуацията в Косово е следствие от постоянна ескалация, предизвикана от косовския премиер Албин Курти, както и от деескалацията, върху която работи част от международната общност, съобщи сръбската телевизия Н1.

"Резултатът от това е коварен план, който е, че на Курти е позволено да направи нещо, а международната общност сякаш протестира... Всички сега протестират срещу Прищина заради това, което направи, включително КейФОР. Ролята на КейФОР не е да протестира, а да възпрепятства този едностранен акт“, заяви Дачич пред РТС.

Според него силите КейФОР днес защитават новоизбраните кметове от "собствениците" на общинските сгради - сърбите, които работят там.

Коментирайки предупрежденията и осъжданията от международната общност на действията на властите в Прищина, Дачич каза, че "на терена не се живее от предупреждения“.

"Ако Америка не може да накара Прищина да уважи това, тогава наистина не знам какво доверие можем да имаме в международната общност и поддръжниците на този опасен военен авантюризъм в Прищина“, каза Дачич.

Той посочи, че силите на сръбската армия са в готовност и че Сърбия ще защити сърбите в Косово и Метохия, ако се наложи.

"Да позволим да паднат сръбски жертви заради неподготвеността на международната общност или заради военния авантюризъм на Курти – със сигурност няма да позволим това“, каза Дачич.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук