В щата Невада "руски Су-27П" проведе учебен бой с американски изтребител F-16, съобщава изданието The Daily Mail, цитирайки местен очевидец. Снимките на въздушния бой били направени от любител-фотограф на 8 ноември миналата година и, според неговите думи, на кадрите се вижда именно едноместният руски самолет. Авторите на изданието смятат, че това е един от няколкото изтребителя Су-27, закупени от САЩ в постсъветското пространство.
Близкият бой, или както американските пилоти го наричат, "Dogfight", се е провел на височина 6000 метра.

"Счита се, че с появата на високоточните ракети в наши дни не е необходимо да се излиза на контактна близост – противникът може да бъде унищожен от голямо разстояние. Но в условията на близък бой пилотите затвърждават уменията си и проверяват възможностите на една или друга машина", каза за "Руски дневник" военният анализатор на вестник "Известия" Дмитрий Сафонов.

По думите му САЩ действително са закупили част от руската техника в постсъветското пространство. През 1997 г. Вашингтон придобива 21 изтребителя МиГ-29 в Молдова, опасявайки се, че те ще попаднат в ръцете на Иран. А в средата на 90-е години САЩ закупуват от Беларус и Украйна няколко самолета Су-27 в качеството им на тренажори за американските пилоти.

"Всичките покупки са направени в частен и неофициален ред, с цел детайлно изучаване на техниката от американските специалисти. Повод за това дава увеличаващото се количество изтребители Су-27 в цял свят. Армията трябва да познава всички силни и слаби страни на потенциалния противник", отбелязва експертът.

Както подчертава той, Су-27 са приети на въоръжение в Русия, Индия, Малайзия, Венецуела, Алжир и много други страни. Но самолетите, които са купили американците, дори не са бойни самолети или тренажори, а напълно демилитаризирани машини, на които вече няма как да се монтира каквото и да е въоръжение.

"Хамелеоните" в американските ВВС

През есента на миналата година американските ВВС отново се оказаха в центъра на вниманието на международните средства за масова информация, когато канадският журналист Кристиан Борис публикува в Twitter снимки на изтребители F/А-18, боядисани в цветовете на руските Су-34."Двата самолета се различават по сгъваемите криле на F/A-18, а също така по конзолите на опашката, които при "американците" са наклонени настрани, за разлика от Су-34. Ако двата самолета бъдат заснети с любителска камера от земята, те няма как да бъдат различени. Това, между другото, би могло да се е случило и с фотографа от Невада през ноември 2016 г.", каза за "Руски дневник" професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

По думите на експерта пребоядисването на самолети е обичайна практика за определяне "чужд-свой" във въздуха, която американските летци използват по време на обучението си.

"Няма нужда да се развиват конспиративни теории. В реално сражение няма никакъв смисъл от маскирането на самолетите с боя. Руските и чуждите РЛС разпознават летателните апарати не по окраската, а по отразения сигнал, който те оставят на радарите", не се съгласява с него главният редактор на списание "Националная оборона" Игор Коротченко.

Съветски танкове в САЩ

Допреди известно време частните оръжейни компании в САЩ се ограничават само до продажбите на руско и съветско огнестрелно оръжие. Но сега вече списъкът на стоките се допълва и от руски танкове.

Както пише изданието "The National Interest", руски танк Т-72 в пълна екипировка може да се купи на частни основания за $50 000. При това клиентът може да получи танка за своето ранчо или извънградско си имение едва след като бъдат оформени редица справки, сертификати и разрешения от правителството на САЩ.

В по-голямото си болшинство "стоките" с Червена Звезда отстрани се озовават в Новия Свят от страните на бившия Варшавски договор, наследили значителен арсенал от бронирана техника и друго оръжие от времето на Студената война.

Както твърдят авторите на изданието, изкупуват бракуваните танкове по занижени цени, изнасят ги в САЩ, след което режат цевите и модернизират машините според желанието на конкретния клиент. Обикновено от момента на поръчката до доставката минават не повече от два месеца.

Едни от водещите играчи на този пазар са компаниите "Redfish" и "Century Arms". Освен танкове и стрелково оръжие, тези фирми предлагат и различни видове съветски БТР-и и офроуд машини.Източник: "Руски дневник"