Съединените американски щати поискаха от Русия да затвори три свои дипломатически обекта на американска територия до 2 септември, съобщи ТАСС. В писмено изявление от пресслужбата на Държавния департамент се пояснява, че става въпрос за генералното консулство на Русия в Сан Франциско, един от отделите на посолството във Вашингтон, както и едно от дипломатическите учреждения в Ню Йорк.

Американската дипломация посочи, че Вашингтон стриктно са изпълнили призива на Москва да се намали броят на американските дипломатически представители на руска земя.

Дипломатическото напрежение между двете страни се увеличи след налагането на санкции от страна на Щатите на Русия по-рано през тази година. Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че на Русия е обявена търговска война.

Американският президент Доналд Тръмп каза, че отношенията между САЩ и Русия са достигнали невиждани досега ниски нива, които определи и като „опасни“.

В края на месец юли руският държавен глава Владимир Путин обяви, че 755 американски дипломатически представители трябва да напуснат страната. Кремъл предприе контрамерки срещу Съединените американски щати заради решението на Сената да наложи нови санкции срещу руснаците, Северна Корея и Иран.