САЩ конфискуваха севернокорейски товарен кораб, транспортиращ въглища, в нарушение на наложените на Пхенян международни санкции. Това съобщиха от министерството на правосъдието на САЩ, пише на електронното си издание японският вестник „Japan Times“. 
Конфискуването на кораба, задържан през миналия месец в Индонезия, идва в деликатен момент в отношенията между двете страни.

Съобщението за изземването на кораба дойде часове, след като Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег на действие, като пореден сигнал за проблемите в преговорите за ядреното разоръжаване на Пхенян. 

От министерството на правосъдието на САЩ заявиха, че корабът „Wise Honest“ е един от най-големите севернокорейски товарни кораби и в продължение на няколко години е бил използван за транспортиране на руски въглища за Северна Корея. 

Плащанията за поддръжка и оборудване на кораба са били извършени в американски долари, чрез непреднамерени действия на американски банки, в нарушение на санкциите, които забраняват севернокорейски граждани или организации да имат достъп до финансовата система на САЩ. 
Американски представители заявиха, че Северна Корея се е опитала да прикрие целта на дейността на кораба, като е записала в корабната документация различни страни за неговата националност и произхода на въглищата.