Съединените щати обявиха днес, че налагат санкции срещу 13 физически и 12 юридически лица заради извършеното от Иран пробно изстрелване на балистична ракета преди няколко дни, както и заради други ирански действия, които Вашингтон не одобрява, предаде Ройтерс.

В съобщение, поместено на сайта на американското министерство на финансите, санкционираните се изброяват поименно. Някои от тях са базирани в Обединените арабски емирства, Ливан и Китай.

„Продължаващата подкрепа на Иран за тероризма и разработването на неговата програма за балистични ракети представляват заплаха за региона, за нашите партньори по света и за САЩ”, каза шефът на отдела за санкциите във финансовото министерство Джон Смит. Списъкът включва компании, хора и агенти, свързани с доставки на технология за балистични ракети на Иран. На тях се забранява да развиват какъвто и да е бизнес със САЩ или с американски граждани. 


Тази сутрин президентът Доналд Тръмп написа в „Туитър”, че „Иран си играе с огъня” и предупреди, че няма да бъде толкова добронамерен с Иран, колкото е бил предшественикът му на поста. „Те не оценяват колко мил беше с тях президентът Обама. С мен няма да е така”, закани се Тръмп. 

В отговор на санкциите Иран ги обяви за незаконни и заяви, че ще наложи „правни ограничения” на американски физически и юридически лица, които подпомагат „регионални терористични групи”.