В САЩ започва учението на стратегическите ядрени сили "Глобален гръм" (Global Thunder), обяви официалният представител на Стратегическото командване (STRATCOM) на САЩ Брайан Макгуайър, цитиран от осведомителните агенции. Той добави, че Вашингтон предварително е предупредил Русия, както изисква двустранното споразумение. 

"Съгласно договора СНО-3, САЩ и Русия са длъжни да се осведомяват взаимно за крупни ядрени учения," каза Макгуайър. Той добави, че Китай, който също има ядрени оръжия, не е дал информация за маневрите с тях, тъй като Вашингтон и Пекин нямат съответното споразумение. 

Говорейки за предстоящите учебни действия представителят на STRATCOM напомни, че Global Thunder се провеждат ежегодно. По неговите думи сценарият им предвижда "различни стратегически заплахи за нашата страна и задейства всички възможности на  STRATCOM" с участието на подразделения в различни места в режим на реално време. Ще бъдат отработени възможностите на космическите сили, системите за наблюдение и средствата за противоракетна отбрана, а също така и киберсигурността. 

"Тези командно-щабни и полеви учения се провеждат за подготовка на силите на Министерството на отбраната на САЩ и за оценка на съвместната оперативна готовност във всички сфери на отговорността на STRATCOM с особен акцент върху ядрената готовност. Тези учения дават на STRATCOM и неговите подразделения възможности за предотвратяването и при необходимост за отразяването на военно нападение срещу САЩ, използвайки сила по заповед на президента", каза представителят на командването. 

БЛИЦ припомня, че миналата седмица в Русия също имаше комплексна тренировка на стратегическите ядрени сили, в която взе участие върховният главнокомандващ президентът Владимир Путин. По време на маневрите бе отработено взаимодействието на Ракетните войски със стратегическо предназначение, атомните подводници на Северния и на Тихоокеанския флот и авиацията с далечен обсег на на Въздушно-космическите войски на Русия. Както съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков "върховният главнокомандващ е извършил пуск на четири балистични ракети". 

Превод: БЛИЦ