Върховният главнокомандващ на руската армия Владимир Путин тази нощ е участвал в тренировка по управлението на стратегическите ядрени сили, обяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от световните осведомителни агенции. 

Редица британски медии, сред които Mirror, Daily Mail и The Sun, публикуват репортажи за голямото руско учение с 4 едновременни пуска на междуконтинентални балистични ракети, като наблягат на характеристиките на перспективната ракета "Сармат РС-28".

"Беше отработено взаимодействието на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН), атомните подводници на Северния и на Тихоокеанския флот и авиацията с далечен обсег на ВКС на Русия", уточни Песков. 

Той добави, че Путин е извършил пуск на четири балистични ракети. По време на тренировката от космодрума Плесецк боен разчет на РВСН е изстрелял междуконтинентална балистична ракета по цел на територията на полигона Кура. 
Атомна подводница от Тихоокеанския флот е изстреляла две балистични ракети от акваторията на Охотско море по полигона Чижа (Архангелска област), а от акваторията на Баренцово море подводница от Северния флот е изстреляла балистична ракета по полигона Кура.

Самолети от далечната авиации Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3, които са излетели от базовите летища Украинка, Энгелс и Шайковка, са поразили с крилати ракети наземни цели на полигоните Кура (Камчатка), Пембой (Република Коми) и Теректа (Казахстан).

От руското министерство на отбраната отбелязват, че ученията са преминали успешно.

Превод: БЛИЦ