Президентът на Русия Владимир Путин лично участва в изпитанията на стратегически ядрени сили, защото върху него, като главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия, се пада отговорността за бойното им използване. Това твърди военният експерт - полковник Виктор Мураховски.

В четвъртък Путин прие участие в тренировки за управления яна стратегическите ядрени сили на страната, по време на които беше отработено взаимодействие на Ракетните войски със стратегическо предназначение, атомната подводница на Северния и Тихоокеанския флот, както и авиацията на Въздушно - космичните сили на Русия.

Както съобщи прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков президентът на Русия е изършил пуск на четири балистични ракети. 

"Върховният главнокомандващ прие участие в тренировките, защото върху него се пада отговорността да вземе окончателното решение за тези системи. Президентът лично се убеди в готовността на стратегическите ядрени сили за изпълнение на задачи по предназначение. Системата за бойно управление сработи отлично, всички елементи потвърдиха пълната си бойна готовност", разкрива и военният експерт Мураховски.

Той разкрива, че заедно с Путин "постоянно ходят двама души с т. нар. "ядрено куфарче" и то независимо къде в този момент е президентът на Русия. 

 

Превод и редакция: БЛИЦ