Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на финансите Стивън Мнучин отхвърлиха призива на Европейския съюз да освободят финансовия, енергийния и здравния сектор на Общността от американските санкции срещу Иран, съобщава Financial Times, позовавайки се на дипломати. Мнучин и Помпео са написали нарочно писмо, с което официално са отхвърлили призива на властите на Германия, Франция, Великобритания и на Европейския съюз като цяло да изключат няколко сектора от санкциите, чието изпълнение трябва да започне през август.

Двамата висши американски представители са написали, че САЩ искат да създадат "безпрецедентен финансов натиск" върху Техеран, за да направи той "осезаема, демонстрируема и устойчива промяна" в политиките си, уточняват дипломати, запознати със съдържанието на писмото.

Единствените изключения от санкциите ще бъдат онези, които САЩ сметнат за необходими във връзка със собствената си национална сигурност или заради хуманитарни цели.

Припомняме, че преди няколко месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран от 2015 г., като обеща да възстанови тежките икономически и финансови санкции срещу режима на аятоласите.