Търговските риболовни кораби от Китай нарушават правилата на индустрията и нанасят вреда на околната среда, заявил е държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Според неговите думи, Пекин субсидира най-големия риболовен флот в света, който нарушава правата на съседните държави, а също така надвишава нормите за улов или дори тази дейност се извършва без лиценз. Това е умишлено причиняване на вреда на околната среда и Вашингтон призовава международната общност към опазване природата и спазване на международното право.

САЩ споделят притесненията на Еквадор, около която стотици китайски риболовни кораби са станали активни в Тихия океан, се казва в изявление на Белия дом.

По-рано министърът на отбраната на Еквадор Освалдо Харин е обърнал внимание на чуждестранните риболовни кораби между континенталната част на страната и архипелага Галапагос.

От еквадорска страна са се постарали да предадат своите опасения на Пекин, като в същото време са били подкрепени от съседните страни. За сряда е насрочена видеоконференция на външните министри на Перу, Колумбия и Панама, Чили.

Превод и редакция: БЛИЦ