САЩ възнамеряват да предложат разполагането на модернизирани атомни бомби в европейски военни бази. Това твърдят световни медии. "Очаква се този въпрос да бъде повдигнат в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел", уточняват източници. Срещата на НАТО ще се проведе на 11 и 12 юли.

Става въпрос за трансформацията на американските тактически атомни бомби B61, които, по информация на европейски медии, от 1960-те години са разположени в Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция, като те ще бъдат оборудвани с GPS навигация.

По оценки на Комисията по бюджета към Конгреса на САЩ, Вашингтон планира да похарчи 25 млрд. долара за 30 години (2017-2046) за модернизация на тактическите ядрени сили.

През юни военновъздушните сили на САЩ проведоха първите изпитания на новата управляема атомна бомба B61-12. За целта бяха използвани стратегическите невидими бомбардировачи B-2 Spirit.

Бомбите B61-12 трябва да бъдат съвместими с платформите на многофункционалните изтребители пето поколение F-35 Lightning II. Очаква се първата партида B61-12 да влезе в експлоатация през 2020 г.