Съединените щати поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като Северна Корея съобщи, че успешно е изпитала първата си междуконтинентална балистична ракета. Очаква се срещата да се състои в сряда около 15.00 ч. местно време (19.00 ч. по Гринуич).

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ръководи изстрелването на ракетата Хуасон-14, която според експертите е способна да достигне до Аляска. Академията по отбрана на Северна Корея заяви, че тя е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла на 933 километра. Тихоокеанското командване в САЩ потвърди теста и заяви, че става дума за наземна ракета с междинен обхват, летяла в продължение на 37 минути, преди да се върне в Японското море.

Според Вашингтон, изстрелването не представлява заплаха за Северна Америка. Изстрелването се случи, докато американците се подготвяха за отбелязване на Деня на независимостта, принуждавайки президента Доналд Тръмп да призове Китай да действа, за да "прекрати тази глупост веднъж завинаги".