САЩ приветстваха Великобритания заради задържането на танкера на Иран в Гибралтар. Това заяви съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. 


Отношенията между Иран и САЩ се обтегнаха при управлението на Тръмп заради ядреното споразумение. 

Припомняме, че Лондон задържа петролен танкер в Гибралтар, превозващ ирански петрол за Сирия. Съдът е с капацитет от 300 000 тона петрол. 
Според Техеран, задържането е незаконно. 

Британският премиер Тереза Мей по-късно приветства задържането на кораба, като говорителят на "Даунинг стрийт" 10 подчерта, че действията на властите на Гибралтар са изпратили "ясно послание", че Обединеното кралство няма да толерира нарушаване на санкциите.

Междувременно САЩ наложиха свои собствени тежки санкции срещу петролния сектор на Иран през 2018 г. и заплашиха да наложат вторични санкции срещу всяка страна или компания, която продължава да купува енергийни ресурси от страната.

Великобритания, която остава страна по ядреното споразумение от 2015 г., не се подписа под тези ограничения, въпреки че компаниите ѝ до голяма степен спряха търговията с енергоносители с Ислямската република от страх от икономически последствия.