Американската администрация обмисля да преразпредели Втория брониран полк на американската армия от Германия в балтийските страни, Румъния или България за постоянно, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер.

„Неотдавнашните ми срещи с министри на отбраната от Румъния и България, както и кореспонденция, получена от балтийските държави посочват, че сега има истинска възможност за задържане на Втори брониран полк в някои от тях страни на постоянна основа," пише в изявлението на шефа на Пентагона, направено от него на интернет семинар в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Припомнете си, че в началото на август шефът на Пентагона обяви прехвърлянето на американските войски „по-на изток, по-близо до границите на Русия“. По-късно Вашингтон и Варшава подписаха споразумение за увеличаване на американския контингент в Полша с 1000 войници.

В края на юли САЩ обявиха изтеглянето на 11,9 хиляди американски войници от Германия, 6,4 хиляди от които ще се приберат у дома, останалите ще бъдат прехвърлени в Италия и Белгия. На 1 юли американският президент Доналд Тръмп одобри план за изтегляне на някои американски войски от Германия. 

По-рано шефът на Белия дом обеща да намали военния контингент в Германия до 25 хиляди души, ако Берлин, който „плаща на Русия милиарди долари“, не започне да изпълнява задълженията си по плащанията на НАТО. Той също така говори за големите дългове на Германия към НАТО и отказа на Берлин да "плаща сметките".