Отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Банката за икономическо и социално развитие на Венецуела (BANDES) и нейните дъщерни финансови институции заради връзки с президента Николос Мадуро. Това се съобщава на интернет страницата на министерството.

"Желанието на вътрешния кръг на Мадуро да експлоатира институциите на Венецуела не знае граници. Режимът използва BANDES и неговите дъщерни дружества за изтегляне на средства в чужбина, като по този начин се подкрепя Мадуро, "каза министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

nco Bandes Uruguay SA, разположен в Уругвай, Banco Prodem SA, намиращ се в Боливия, и Венецуела Banco Bicentenario del Pueblo и Banco de Venezuela. В резултат на това активите на банките в САЩ бяха блокирани.

По-рано американското министерство на финансите наложи санкции срещу венецуелската минна компания Minerven, както и нейния ръководител Адриан Антонио Пердомо Мата. Министерството обвини компанията в незаконни операции със злато. Мнучин добави, че подкрепя "корумпирания режим" на Мадуро.