САЩ поискаха от руските власти да освободят украинските моряци, задържани в Черно море край Керченския проток. „Искаме руснаците да разберат посланието, че трябва да освободят екипажа, иначе ще има последствия и болката постепенно ще нараства”, заяви представител на Държавния департамент, като допълни, че ако Москва не чуе съобщението, САЩ ще продължат да повишават цената, която Русия ще плати, докато моряците не бъдат освободени, уточнява в. Монитор.

Държавният департамент също така призова европейските страни да се откажат от строителството на газопровода „Северен поток – 2”. По думите на представителя на ведомството случилото се в Керченския проток трябва да напомни едно – това строителство е лоша идея.

Украинските власти очакват от западните държави конкретни действия във връзка със събитията в Керченския проток, а също така искат да поканят кораби на НАТО в Азовско море, заяви пред Блумбърг украинският президент Петро Порошенко. Попитан дали е доволен от реакцията на Запада, Порошенко благодари на чуждестранните партньори. "Изявленията на САЩ, на Г-7, на Евросъюза, на другите наши съюзници, различните остри изказвания безспорно са силна подкрепа за Украйна", каза той. "Но мисля, че докато западните партньори правят остри изявления, руският президент Владимир Путин действа", добави украинският лидер.

Порошенко в паника: 80 000 руски войници, танкове, самолети и бойни машини са струпани по границата ни 

Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават Позициите на Тръмп и администрацията му за Керченския проток леко се различават. Според него в тази ситуация е необходимо по-голяма координация. "Да действаш – това не означава да започнеш война. Да действаш – това означава нов пакет санкции срещу Русия. Под названието "азовски санкции" - увеличаване на присъствието на НАТО в Черно море и, възможно, в Азовско море", побърза да уточни Порошенко. Украинският президент заяви, че властите в Киев "биха поканили кораби на НАТО, за да запазят стабилността".

Преди това САЩ дадоха 60-дневен ултиматум на Русия да спре нарушаването на задълженията си по Договора за ракетите със среден обсег. Ако няма промяна след изтичането на този срок, Вашингтон ще се оттегли от подписания през 1987 г. договор.

САЩ дадоха ултиматум на Русия за ракетите, Кремъл отговори веднага 

На среща на външните министри от НАТО в Брюксел държавният секретар Майк Помпейо запозна колегите си от Алианса с позицията на Съединените щати и получи подкрепа на твърденията, че руски ракетни системи нарушават договора.

"Загрижени сме за новата руска ракетна система, която излага на опасност Договора за ракетите със среден обсег. Наложително е Русия да изцяло да се съобрази, по прозрачен и проверим начин, защото този договор е много важен за нашата сигурност", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО призовава още Русия да осигури достъп до Азовско море за търговските и за военните кораби на Украйна.

Руското външно министерство отрича обвиненията на САЩ и НАТО, че Русия нарушава ключово ядрено споразумение, забраняващо цял клас оръжия. "Русия строго спазва клаузите на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег и това е известно на САЩ, заяви говорителката на министерството Мария Захарова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!