Ръководителят на администрацията на Байдън, отговарящ за санкциите, е предупредил турски държавни служители, че страната подхранва насилието на два континента, като служи като убежище за финансиране на ХАМАС и търговски център за руската военна машина

Това съобщи The Wall Street Journal.

Въпреки санкциите на САЩ, насочени срещу финансистите на ХАМАС през последното десетилетие, Турция е позволила на инвестиционните фирми на групировката, холдинговите дружества, брокерите на недвижими имоти и редица други предприятия да работят от Истанбул, твърдят американски служители.

Търговията на Турция с Русия нарасна през последната година въпреки контрола върху износа, целящ да прекъсне потока от електроника и други търговски стоки, от които Кремъл се нуждае, за да поддържа военните си усилия.

"Би било много лошо, ако някоя бъдеща атака на ХАМАС е свързана с набиране на средства или улесняване на дейността, извършени в Турция", е заявил Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване. Той е говорил в кулоарите на среща с турски официални лица в Анкара.

Правителството на Ердоган не признава ХАМАС за терористична организация, както правят САЩ. Турция прави разграничение между военното и политическото крило на групировката и поставя под въпрос дали потокът от средства от бизнеса не финансира пряко въоръжаването.

Турски компании и лица рискуват да попаднат в санкционните списъци, ако бъдат заобиколени антируските ограничения на Запада. "Ние сме решени да направим всичко възможно, за да спрем това и искаме да го направим в партньорство с Турция, но също така сме готови да действаме едностранно", е допълнил Брайън Нелсън.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук