Турция трябва да прекрати заобикалянето на санкциите срещу Русия, да се ангажира с преговорите за Кипър в рамките на ООН и да се въздържа от незаконни сондажи в Източното Средиземноморие и от всички дейности, които не зачитат суверенитета на страните членки на ЕС.

Това се казва в представения специален доклад за отношенията между ЕС и Турция и условията за сближаване на двете страни. Той бе оповестен от върховния представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Ако Турция спази тези изисквания, от Брюксел препоръчват възстановяване на двустранните диалози на високо ниво, които бяха спрени през 2019 г. Те засягат сферите на икономиката, енергетиката и транспорта.

Ще бъдат подновени срещите на Съвета за асоцииране, както и диалогът на високо равнище на ниво министри. Турският министър на външните работи също така ще бъде канен на неформални срещи с колегите си от ЕС във формат „Гимних“. Европа препоръчва и преговори за модернизирането на двустранния митнически съюз.

На страните членки на Съюза се препоръчва приоритетно да разгледат възможността за улесняване на подаването на молби за визи на турски граждани от определени категории – бизнесмени, студенти, граждани на страната, членове, чиито семейства са в ЕС.

В отговор Турция трябва на първо място да приложи ефективни мерки за спиране на реекспорта на стоки, които се използват за бойни действия.

Въпреки че е кандидат-член на ЕС и е в митнически съюз с него, Турция избра да не се присъедини към наложените санкции срещу Русия. Анкара много малко се съобразява с Общата политика за сигурност и отбрана на Европа.

Финансовите потоци от Турция към Русия и обратно нарастват. Няколко турски банки продължават да извършват търговски плащания, се казва в доклада.

Има достатъчно доказателства, че турската територия се използва за отклоняване на санкционирани стоки към Русия, най-вече за военни цели. Износът им от Турция към Русия се е увеличил значително в периода януари-септември 2023 г. в сравнение с времето преди войната, се казва още в документа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук