САЩ започват най-големите военноморски учения за последните 40 години, включващи 36 кораба и морската пехота. Това съобщава изданието Stars and Strips, като се позовава на изявление от командването на Шестия флот на САЩ, предаде Агенция "Фокус".

„Ученията Large Scale Exercise (LSE) 2021 ще демонстрират на нашите съперници, че американската армия поддържа високо ниво на бойна готовност благодарение, а не въпреки присъствието си в различни части на света“, се казва в съобщението от командването на Шести флот.

Отбелязва се, че ученията, които са най-мащабните след края на Студената война, ще се провеждат в 17 часови зони, в тях ще участват пет военноморски обединения (флота) и три експедиционни отряда на Корпуса на морската пехота на САЩ.

36 кораба, включително самолетоносачи и подводници, участват в маневрите, които ще продължат две седмици.

Според вестника ученията трябва да покажат способността на американската армия „едновременно да се справи с предизвикателствата“ в отдалечените части на Световния океан, включително в Черно, Средиземноморско, Южнокитайско и Източнокитайско море.

„LSE 2021 ще тества уменията на нашите командири при провеждане на различни военноморски операции на тактическо и стратегическо ниво.

Ще бъде включен морският корпус, който ще демонстрира способността на нашия флот да провежда съвместни операции както в открития океан, така и в крайбрежните води“, поясни още командването на Шести флот.