Пентагонът обмисля предложение на корпорацията “Боинг” да достави на Украйна евтини, малки прецизни бомби, монтирани върху изобилно налични ракети, което ще позволява на Киев да нанася удари далеч зад руските линии, докато Западът се бори да отговори на търсенето на повече оръжия, съобщава Ройтерс.

Военните запаси на САЩ и съюзниците намаляват, а Украйна е изправена пред нарастваща нужда от по-сложни оръжия, докато войната продължава, припомня агенцията. Предложената от “Боинг” система, наречена бомба с малък диаметър, изстрелвана от земята (GLSDB), е един от десетките планове за производство на нови боеприпаси за Украйна и източноевропейските съюзници на Америка, казват осведомени източници на агенцията от американският военнопромишлен комплекс.

Системите GLSDB може да бъдат доставени още през пролетта на 2023 г., според документ, видян от Ройтерс и трима души, запознати с плана. Той съчетава бомбата с малък диаметър GBU-39 (SDB) с ракетния двигател M26, като и двата компонента са повече от налични във военния инвентар на САЩ.

Дъг Буш, който отговаря за закупуването на оръжия за американската армия, каза пред репортери в Пентагона миналата седмица, че въоръжените сили на САЩ също така обмислят ускоряване на производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди - в момента произвеждани само в правителствени съоръжения - като позволи на изпълнителите на отбраната да ги произвеждат, припомня Ройтерс.

Инвазията в Украйна повиши търсенето на произведени в Америка оръжия и боеприпаси, докато съюзниците на САЩ в Източна Европа “дават много поръчки” за редица оръжия, докато доставят на Украйна, добави Буш.

“Става въпрос за получаване на количество на евтина цена”, казва Том Карако, експерт по оръжия и сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон пред Ройтерс. Говорител на “Боинг” е отказал да коментира информацията.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук