Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики трябва да бъдат разформирани за изпълнение на Минските споразумения. Това заявил специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкер по време на изява в Hudson Institute, цитиран от svpressa.ru.
„Не съществува място за тях в украинското конституционно устройство. Минските споразумения са насочени към възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и затова тези образувания трябва да бъдат разформировани” – заявил Волкер.
 
Според него, Минските договорености могат да бъдат изпълнени само ако бъдат въведени миротворци на територията на конфликта. За половин година може да бъдат организирани местни избори, след което териториите на ДНР и ЛНР ще отидат под управлението на Киев, е уверен Волкер.
 
Волкер обаче признал, че доверието на жителите в Донбас към властите в Киев е много ниско. Той подчертал, че украинските власти трябва да положат много усилия, за да възстановят отношенията с местните жители.
 
Превод и редакция: БЛИЦ