Съединените щати са провели военно учение, симулиращо ответен удар с използване на ядрено оръжие срещу Русия. Това е станало, след като Москва използвала ядрени оръжия с малка мощност в Европа срещу страните от НАТО. Това обяви в петък на брифинг за журналисти представител на Пентагона от висок ранг.

Според него "сценарият включвал развитие на събития в Европа, при които се води война с Русия и Кремъл решава да използва ядрено оръжие с малък капацитет в ограничена степен срещу обект на територията на страните от НАТО".

"Нападат ни с използването на ядрени оръжия с малка мощност. Така че по време на ученията симулирахме реакция, използвайки ядрено оръжие", заяви говорител на военните.

В ученията участвали министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и конгресменът от Небраска Джеф Фортенбъри. И двамата получиха представа как ще се осъществява координацията на действията в случай на ядрена криза, подчерта Пентагонът.

По-рано интернет порталът Slate.com припомни, че подобен сценарий на развитие на кризата с Русия се разигравал още при администрацията на Барак Обама.