Съединените щати се готвят да обвинят съпругата на президента на Венецуела Николас Мадуро следващите месеци в престъпления, които могат да включват трафик на наркотици и корупция, съобщават за "Ройтерс" четирима души, запознати със случая.

Ако Вашингтон продължи с обвинение за първата дама Силия Флорес, обвиненията се очаква да произтичат поне отчасти от осуетена сделка с кокаин и двама нейни племенници, осъдени за това в САЩ.

Никол Навас, говорител на американското министерство на правосъдието, отказа да коментира всяко разследване или висящи обвинения срещу Флорес. 

Информационният министър на Венецуела Хорхе Родригес заяви пред "Ройтерс", че въпросите му относно евентуалните обвинения на Флорес в САЩ "предизвикват отвращение, клеветнически са и обидни". 

В края на март прокурорите на САЩ повдигнаха обвинения срещу Мадуро и настоящи и бивши венецуелски служители по обвинения в наркотероризъм и контрабанда на наркотици. Мадуро, сега в осмата си година като президент на Венецуела, години наред се опитваше да залее САЩ с кокаин, да отслаби американското общество и да укрепи позицията и богатството си, твърдят прокурори.

Обвинения срещу Флорес идват на фона на нова кампания на Вашингтон за увеличаване на натиска върху Мадуро. Лидерът на социалистите, Флорес и други членове на "вътрешния кръг" на Мадуро са санкционирани от 2017 г. от Министерството на финансите на САЩ. 

В интервю за "Ройтерс", бившият телохранител на Флорес, Язенки Ламас, коментира, че Флорес е била запозната с престъпленията на членовете на семейството, включително трафик на кока, за което нейните племенници са били осъдени от американски съд. 

Ламас, който през 2017 г. е екстрадиран в САЩ заради обвинения за наркотици, се съгласи на споразумение за признаване на правно основание с американските прокурори, според поверителен документ на Министерството на правосъдието, прегледан от "Ройтерс". Той признава за обвиненията в наркотрафик и става съдействащ свидетел. Споразумението не е докладвано по-рано. 

Сред получените доказателства, според двама души, запознати със случая, са текстови съобщения между племенниците и Флорес, в които триото уж обсъжда пратката с кокаин. "Ройтерс" не може да потвърди съобщенията.

Приходите от сделката били предназначени за финансиране на кампания на Флорес за Народното събрание през 2015 г., според американското обвинение срещу Мадуро.