С обявени 82 404 нови случая около полунощ българско време Съединените щати станаха страната с най-много случаи на коронавируса, причиняващ COVID-19, в света - малко повече от Китай. Малко преди официалното съобщение това сочеше преброяване на "Ню Йорк таймс".

Статистиката е отразена и в базата данни на университета "Джонс Хопкинс", според който Китай е втори с 81 782 случая, Италия - трета с 80 509 случая, следвана от Испания (56 347) и Германия (43 646) към полунощ.

След тези данни американският президент Доналд Тръмп каза, че те са свидетелство за сериозното тестване, което се извърва в САЩ. Той отхвърли идеята, че страната му има повече случаи от Китай. "Не знаете какви са числата в Китай".

Голяма част от американските случаи - поне 37 хил. към настоящия момент - са в щата Ню Йорк. В сряда Световната здравна организация предупреди, че САЩ рискуват да станат новият епицентър на коронавируса.

Вчера, след дни на ограничения в икономическия живот и събиранията, бе и първото недвусмислено доказателство за икономическите ефекти от кризата - САЩ обявиха рекорден брой поискали помощи за безработни миналата седмица.
Смъртните случаи заради вируса в САЩ до момента са най-малко 1100.