Прозорците се пръсват. Сградата се разклаща. В 1:30 ч. сутринта местно време в петък жител на Ал-Букамал, град близо до сирийско-иракската граница, беше изтръгнат от съня си. Пред CNN, запазвайки своята анонимност от съображения за сигурност, той твърди, че взривът не приличал на нещо, което е чувал преди.

Това, което той вероятно е чул, е звукът от седем 500-килограмови бомби, падащи върху сгради близо до границата. Според Пентагона, помещенията са били използвани от две иракски милиции, свързани с Иран, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada.

Сателитните снимки на мястото преди и след взрива, публикувани от Maxar Technologies, компания за космически технологии, показват нагледно колко разрушения са причинили тези бомби.

Не е ясно колко милиционери са били убити. Kata'ib Hezbollah призна само един загинал, без да уточни къде на иракско-сирийската граница е починал той. Американски служител пък заяви, че са убити "шепа" милиционери, докато други твърдят, че са загинали между 17 и 22 души.Пентагонът казва, че ударът е замислен като отговор на САЩ на поредица от неотдавнашни ракетни и минохвъргачни атаки срещу позиции на САЩ и коалиция в Ирак.

На 15 февруари залп от ракети падна в района на международното летище на Ербил и в жилищни части на града, убивайки изпълнител, ранявайки няколко американски служители и иракски цивилни. Зелената зона в Багдад, където се намира американското посолство, е редовна цел за минометни и ракетни обстрели.

От Kata'ib Hezbollah многократно отречат да са участвали в тези атаки. Отрекоха отново и в изявление, публикувано в петък.Представители на Пентагона заявяват пред CNN, че обектът, към който е била насочена атаката на САЩ преди дни, не е свързан с тези атаки, но министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е "уверен", че е използван от същите милиции, които са нападали американски и коалиционни сили в Ирак с ракетни атаки.

Въоръжените групи, за които се твърди, че ги използват, Kata'ib Hezbollah и Kata'ib Sayyid Al-Shuhada, са само две от безбройните милиции, които се появиха по време на войната срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, запълвайки празнотата, оставена от иракска армия, което бе в пълно отстъпление. Някои са добре организирани и дисциплинирани, други радикални и непостоянни.Техните командири никога не са се стеснявали от подкрепата, която са получили от Иран."Да, декларираме пред света, имаме ирански съветници", казва Хади Ал-Амари, старши командир на проиранските иракски бригади "Бадр" през 2015 г. на фронтовите линии извън град Тикрит, тогава под контрола на ИДИЛ. "Гордеем се с тях и им благодарим дълбоко, че участват с нас."

Бен Уедман, коренспондент на CNN от Сирия, разказва, че един командир от милицията му казва през 2015 г., че по-добре е да има четирима ирански съветници на фронтовата линия, отколкото 400 американски съветници, седящи в Зелената зона в Багдад.

Но това бе различно време. Иранското ядрено споразумение беше в процес на преговори. САЩ и Иран работят не заедно, а паралелно, за да подкрепят иракското правителство в борбата срещу Ислямска държава. Оттогава иракските милиции, подкрепяни от Иран, стават все по-мощни, докато отношенията между Вашингтон и Техеран се влошават драстично.САЩ се оттегли от ядреното споразумение под администрацията на Тръмп, наложи все по-драконовски санкции срещу Иран и на няколко пъти двете държави бяха на ръба на война, най-вече след смъртта на Касем Солеймани през 2020 г. Именно той бе основател на Kata'ib Hezbollah.

Сега САЩ се озовават в ситуация, в която се надяват да дадат ясно да се разбере, че няма да толерират повече атаки на подкрепяни от Иран милиции срещу позициите им в Ирак, но в същото време искат да възобновят диалога с Иран. Изпращането на това съобщение без изгаряне на мостовете, които Америка се опитва да изгради, до Техеран няма да бъде лесна задача.

Атаката в петък беше първата известна военна акция, предприета от администрацията на Байдън, което я превърна в седмата по ред администрация на САЩ, която използва военна сила в Близкия изток.

Новите администрации във Вашингтон идват и си отиват. Някои неща обаче никога не се променят.