Саудитска Арабия обяви планове за повишаване на данъците и намаляване на публичните разходи, тъй като се опитва да се справи с епидемията от новия коронавирус и срива на цените на петрола, предават световните осведомителни агенции.

Данък добавена стойност върху основни стоки се увеличава тройно до 15%, разходите за големи проекти се орязват с 26 милиарда долара, а "разходите за издръжка за хората" трябва да бъдат намалени.

"Изправени сме пред криза, каквато светът никога не е виждал в съвременната история, криза, белязана от несигурност", подчерта саудитският финансов министър и действащ министър на икономиката и планирането Мохамед Ал Джадаан.

"Тези мерки, които са предприети днес, колкото и да са трудни, са необходими и полезни за поддържане на всеобхватна финансова и икономическа стабилност."

Саудитска Арабия е претърпяла значително огнище на коронавирус, съобщавайки за 39 000 потвърдени случая и 246 смъртни случая. Но страната също беше силно засегната от спада на цените на петрола, като суровият пазар сега се търгува с около 30 долара за барел, по-малко от половината от цената в края на 2019 г.

Това е далеч под диапазона, от който Саудитска Арабия трябва да балансира бюджета си. Кралството също е загубило приходи от спирането на мюсюлманските поклонения в светите градове Мека и Медина, които бяха затворени за посетители поради вируса.

Решението за намаляване на разходите за 26 милиарда долара, или около 100 милиарда саудитски риала, включва анулиране, удължаване или отлагане на някои оперативни и капиталови разходи за правителствените агенции, както и намаляване на разходите за големи проекти Vision 2030, които са в центъра на престолонаследника принц Мохамед Плановете на Салман за страната.

Помощта за издръжка също трябва да бъде изтеглена от юни, добавка, която струва на държавата около 13,5 млрд. Долара годишно.

ДДС също ще се повиши от 5% на 15% през юли. Данъкът върху повечето стоки и услуги е въведен само в Саудитска Арабия през 2018 година.