Саудитска Арабия в сряда обяви двуседмично примирие в Йемен на фона на страховете от разпространението на коронавирус в региона.

To трябва да започне по обяд в четвъртък.

Досега няма потвърдени случаи на COVID-19 в Йемен.

Боевете продължават вече пет години и The New York Times съобщи, че спирането на огъня може да даде сигнал за прекратяване на конфликта.

Примирието може да бъде удължено, за да се създадат подходящи условия за изпълнение за провеждане на среща между легитимно правителство и хусите, се казва в изявление на саудитската коалиция.

Коалицията се надява хусите да се съобразят с прекратяването на огъня.

"Политическото решение е най-доброто решение на кризата в Йемен. Започнахме собствени мерки за противодействие на пандемията на коронавирус в Йемен. Хуманитарните усилия на коалицията в Йемен надхвърлят военните й усилия там", каза той.

Избухването на COVID-19 може да бъде пагубно за Йемен, който вече се справя с хуманитарна криза поради гражданската война. Гладът и епидемията от холера поразиха нацията през последните години.

Конфликтът е принудил два милиона деца да бягат от домовете им и да отпаднат от училище.

Продължителната война в Йемен има пагубно въздействие върху психичното здраве на децата, като повече от половината казват, че се чувстват тъжни и депресирани, предупредиха от организацията "Спасете децата".

Повече от 7 522 младежи са били убити или осакатени през последните пет години, се казва в доклада, като се добавя, че около 2,1 милиона деца под пет години са остро недохранени.