Шефът на най-голямата социална мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг изрази „дълбокото си разочарование” от унищожаването на неговия революционен сателит на стойност 200 милиона долара. Апаратът бе направен на пух и прах, когато космическият кораб SpaceX Falcon 9, собственост на Илон Мъск, се взриви на стартовата площадка в Кейп Канаверал по време на рутинна проверка преди излитане.
Зукърбърг в момента е на обиколка в няколко страни от Африка, вероятно, за да отпразнува изстрелването на сателита. Спътникът трябваше да осигури широколентова интернет връзка на най-малко от 14 страни на Черния континент.
 
„Аз съм в Африка и съм дълбоко разочарован, след като чух, че проблем с изстрелването на SpaceX е разрушил нашия сателит, който щеше да осигури връзка на толкова много предприемачи и на всички останали на континента”, написа Зукърбърг.
 
„За щастие, ние сме разработили и други технологии, като Акуила, които също ще свържат хората. Оставаме верни на мисията си да свържем всички и ще продължим да работим, докато възможностите, които трябваше да осигури този сателит, не стигнат до всички”, написа още той.
 
Изявлението на Зукърбърг е очевиден удар по посока на колегата му милиардер Мъск, който в резултат на взрива изгуби 390 милиона от богатството си – акциите на компаниите му Тесла и СоларСити паднаха главоломно след новината за инцидента.
 
Сблъсъкът между двамата стана очевиден, когато Мъск използва конкурентната Туитър, за да отговори на създателя на Фейсбук. В свой пост той отрече, че неговата ракета е виновна за инцидента. Той категорично подчерта, че причината за взрива на космическия кораб е „неизвестна”.