Тази година, според различни оценки, най-малко 2,3 милиона мюсюлмани са в Саудитска Арабия, за да извършат поклонението в Мека, което е един от петте стълба на исляма. To се изисква за всеки вярващ, който може да си го позволи поне веднъж в своя живот.Многобройни мюсюлмани пътуват до моста Джамарат в Мека на третия ден на хадж (известен като yawm-ul hajj al-akbar), където извършват символично „убиване на дявола“ с камъни.

Поклонниците хвърлят седем камъка по всяка от три огромни бетонни стени, представящи Сатаната. Ритуалът е подражание на убиването на дявола от Авраам, когато се смята, че Сатаната се опитал да го разубеди да се подчини на Божията заповед да пожертва сина си Исмаил.

След първия обред с камъни започва празникът на жертвоприношението Ейд ал-Адха, който отбелязва края на Хадж. Колят се овце като жертва вместо Исмаил, в церемония, която също се провежда по цял свят. След това мъжете бръснат главата си или подстригват косата си.

Хадгът се състои от поредица религиозни обреди, които се изпълняват за пет дни в най-светия град на Исляма и околностите му в западна Саудитска Арабия. Другите четирите основни стълба на Исляма са: да упражнява мюсюлманската вяра; ежедневни молитви; да дава милостиня и да пости от зори до здрач по време на светия месец Рамазан.

Ритуалите, продължаващи няколко дни, проследяват последното поклонение на пророк Мохамед в Мека.

По-рано АФП съобщи, че израелската полиция и палестинските поклонници са влезли в сблъсъци в свещения пункт на Йерусалим в неделя, тъй като припокриването на еврейските и мюсюлманските празници е довело до напрежение там.

Полицията е изстреляла звукови гранати, а от палестинската страна съобщават за контузии, без да посочват за колко човека става въпрос.

Неделя бележи началото на празника на мюсюлманите Ид ал-Адха и хиляди палестинци се молят в джамията Ал-Акса. Той съвпада с еврейския празник Тиша Ба‘в, който обикновено бележи увеличение на посещенията на евреи в свещеното място.

В опит да облекчат напрежението, в неделя полицията забрани еврейските посещения на обекта, но мюсюлманските поклонници все още се опасяват, че ще бъдат допуснати там и протестират. Сблъсъците с полицията избухнаха след това.

Съединението, което включва джамията Ал-Акса и Куполът на скалата, е едно от най-чувствителните места в израелско-палестинския конфликт.

Това е третият най-свещен обект в исляма и най-свещеният за евреите, които го почитат като местоположение на двата храма от библейската епоха.

Намира се в източен Йерусалим, окупиран от Израел през шестдневната война от 1967 г. – акт, никога не признат от международната общност.

На евреите е позволено да го посещават, но да не се молят там, за да не предизвикват напрежение.