Срещата на върха между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ е кулминация на водените от тях 19 месеца интензивни преговори. В Женева те ще проведат шест заседания, в които ще се опитат да преодолеят противоречията и да постигнат напредък по редица все още нерешени въпроси за бъдещия федерален Кипър, съобщава БНР.
Те са свързани основно със собствеността, управлението на федерацията, икономиката, въпросите на Европейския съюз. Най-труден на този етап е териториалният аспект – каква част от окупираните сега територии ще бъде върната под кипърска гръцка администрация. Ключовата дискусия по тази тема ще бъде в сряда, когато двамата лидери трябва да сложат на масата на преговорите конкретни карти за територията на бъдещите две съставни зони на кипърските гърци и кипърските турци в бъдещата федерация.
 

Женевският интензивен кръг преговори ще завърши с международна конференция в четвъртък с участието на трите страни-гаранти по Договора за независимост на Кипър от 1960 г. - Великобритания, Гърция и Турция. На нея ще се обсъжда най-сложният и конфликтен въпрос - за сигурността и гаранциите за бъдещия федерален Кипър, включително извеждането от острова на близо 40-хилядната турска армия.
 
От започващата днес трудна седмица ще стане ясно дали е възможно да се постигне политическа рамка на мирно споразумение за Кипър, след 43-годишното му разделение. Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че е оптимистично настроен, с воля и желание за намиране на решение на десетилетния конфликт, което ще даде възможност за изграждане на Кипър като модерна европейска държава. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ бе по-предпазлив, като изрази загриженост, че времето за решение на Кипърския въпрос изтича.