Жена от американския щат Алабама, която е простреляна в корема докато била бременна и в резултат изгубила бебето, е с повдигнато обвинение за убийство. Марши Джоунс била в петия месец, когато друга жена стреляла по нея в магазин в Плезънт Гроув през декември, съобщава „Гардиън“.
 

В сряда 27-годишна Джоунс се сдобила с обвинение в окръжния съд за убийство на собственото си бебе. Тя ще бъде задържана в затвора, ако не плати гаранцията си от 50 000 долара.
 
В същото време жената, която я е простреляла, е пусната на свобода.
 
Случаят се разгласява широко от кръговете, поддържащи правото на жените на собствен избор, като шокиращ пример за бруталните закони в щата срещу абортите.
 
От полицията обясняват следното: „Разследването показва, че единствената жертва е нероденото бебе. Майката на детето е тази, която е започнала и продължила схватката, която завършила със смъртта на собственото ѝ неродено бебе.
 


Шокиращият случай идва след като през май губернаторът на щата Кай Ивей подписа закон, който забранява аборта при почти всякакви обстоятелства – включително изнасилване и кръвосмешение. С това то отмени постановление на върховния съд от 1973 година, гарантиращ свободното право на аборт в цялата страна.
 
Алабама е един от 38-те щата, в които неродените бебета имат отделни права от майката и се считат за потенциални жертви. По тази причина всеки аборт, дори и спонтанният, се разследва като убийство.

Превод и редакция: БЛИЦ