От десетки години насам американското правителство разработва различни секретни проекти, свързани пряко или косвено с феномена НЛО. До общественото пространство обаче достига съвсем малка част от данните за наблюдавани НЛО или други необичайни събития, които са били събирани и анализирани от секретните военни и научни правителствени програми.

В края на 1947 година, малко след инцидента в Розуел, военновъздушните сили на САЩ стартират проекта „Знак“, чиято главна цел е да разследва многото съобщения за наблюдавани НЛО.

През 1948 година „Знак“ е наследен от аналогичния проект, озаглавен „Недоволство“. Някои ръководни кадри от военновъздушните сили негодуват срещу начина на работа в „Недоволство“, в резултат на което през 1952 година се стига до новия проект „Синя книга“ - кампания потулена в тайни и съмнения за умишлено укриване на явни доказателства от военните.

Първият директор на проекта „Синя книга“ е капитан Едуард Рупълт. Той решава малко по-късно да привлече за каузата един от най-известните астрономи и уфолози в света- д-р Хайнек. Не става ясна точната неофициална дейност, която стои под това кодово название, но много хора вярват, че военновъздушните сили са са използвали проекта „Синя книга“ при всеки удобен случай , за да опровергаят съществуването на НЛО и да предложат съмнителни доказателства за логическо обяснение на всеки от докладваните случаи.

Проектът „Синя книга“ е закрит през 1969 година. По това време капитан Рупълт вече не изпълнява длъжността директор на проекта. По-късно той пише книга, в която твърди не само, че вярва в съществуването на НЛО, но и че военновъздушните сили на САЩ са били ангажирани в мащабно упражнение по прикриването им.

Д-р Хайнек, след като разглежда всички доказателства, заключава, че има мистерия, която изисква сериозно разследване и създава център за изследване на НЛО.

През 2014 година, след 20 годишен натиск от страна на ентусиасти, правителството на САЩ разсекретява информацията, свързана с проекта „Синя книга“.Източник: Дарик