Жените-депутати във Върховната Рада на Украйна заявиха, че ще настояват за оставката на замесения в секс-скандал председател на комисията по външна политика Богдан Яременко, пише "Интерфакс Украйна".
 

Инициативата беше предложена от депутата от фракцията "Опозиционна платформа – За живот" Антонина Славицкая. Поведението на Яременко, според нея, е непрофесионално и позорно.

Тя подчертава, че до голяма степен възмущение предизвиква не самият секс-скандал, а "поредицата от лъжи, които се изговориха, и оправданието за това поведение".

Тя заяви, че в комисията по външна политика "има много достойни жени, готови да поемат длъжността председател".
 
В подкрепа на това искане се изказа Ирина Геращенко от фракцията "Европейска солидарност".

Тя се възмущава, че с постъпката си Яременко подхранва най-лошите митове за Украйна, че тук за 100 долара може да се купи жена.

"Това е позор и смятаме, че ръководителят на комисията трябва да подаде оставка", заяви Геращенко.
 
Яременко беше изловен от журналисти, че води интимна преписка с проститутка по време на парламентарно заседание. На снимката се вижда текста на разменените съобщения между депутата и жената, с която се уточняват условията на срещата, тарифата и вида услуги, които тя предоставя.
 
Първоначално политикът публикува в социалните мрежи съобщение, че това е била подготвена от него провокация, след като медиите започнали да публикуват попаднали под фотообективите им преписки на депутатите.
 
"Това сработи. Ловците на измислени факти снимаха нещо, което не съществува. Не трябва да се вярва на всичко, което публикуват медиите", пише Яременко.
 
Малко по-късно, обаче, депутатът беше принуден да признае грешката си. Той обясни, че е седял в "защитен ъгъл", като си е мислел, че журналистите няма да успеят да заснемат екрана на телефона му.