В щата Вирджиния федерален съдия даде разрешение на американска компания да извади безжичния телеграф "Маркони" от дъното на океана, с който потъващият кораб "Титаник" е изпращал сигнали за тревога, съобщи Асошиейтед прес. 
 

Съдия Ребека Бийч Смит прие аргументите за историческата и културна значимост на телеграфа, който съвсем скоро ще бъде унищожен в разлагащите се останки на кораба. Смит смята, че спасяването на телеграфа "ще е принос към наследството на неизлечимата загуба на "Титаник", на оцелелите и в памет на онези, загубили живота си при потъването му".
 
Съдия Смит е военноморски юрист и гледа делата във федералния съд, свързани с "Титаник". През 2000 г. е било взето решение, което забранява отделянето на каквато и да било част от останките от потъналия кораб. Решението на съдия Смит променя тази забрана. 
 
Решението на Смит е голяма победа за компанията Ар Ем Ес Тайтаник Инк., официално призната от съда за "спасител" на артефактите от "Титаник" .
 
Корабът потъва по време на пътуване от Англия до Ню Йорк през 1912 г., след като се удря в айсберг. На борда е имало 2208 пътници и екипаж, от които оцеляват едва 704 души. 
 
Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ, която представлява обществения интерес, яростно се противопоставя на мисията, планирана от компанията Ар Ем Ес Тайтаник Инк. От службата са на мнение, че телеграфът се намира измежду тленните останки на повече от 1500 души на дъното на Атлантическия океан и нищо не бива да се мести там.
 
Археолози също оспорват изваждането на телеграфа.