Атентаторът, отговорен за взрива в метрото в Санкт Петербург, който е родом от Киргизстан, е получил руско гражданство през 2011 година. Това съобщи източник от органите на реда в южната част на страната, предаде "Интерфакс".

Според него по предварителни данни руско гражданство Акбарджон Джалилов, роден през 1995 година, е получил от руското консулство в киргизстанския град Ош по молба на баща си, който по това време е бил гражданин на Русия, в която е отишъл, за да работи преди около 10 години.

"Джалилов отишъл при баща си преди няколко години, а преди това живеел в Ош с майка си и по-малките си брат и сестра. С баща му все още не е установена връзка. 

Кореспондент на "Интерфакс" в Ош съобщава, че домът, в който живее семейството на Джалилов, е разположен в едно от местата с компактно пребиваване на граждани с узбекски произход. 

В момента къщата е затворена, споделят съседи, които добавят, че  Джалилов не се е прибирал в родината си от няколко години.

БЛИЦ припомня, че след взрив в метрото в Санкт Петербург вчера загинаха 14 души, а над 50 са ранени. Властите в Русия изкараха пълен списък с имената на пострадалите. Все още органите на реда получават сигнали за подозрителни пакети из цялата страна.


Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ